Suomessa työskentelevien filippiiniläisten kokkien ansiotaso ei poikkea suomalaisista kokeista

Yle uutisoi 16.5.2017 filippiiniläisten kokkien rekrytoinnista Suomeen. Sekä Ylen TV-uutisissa että Ylen nettiartikkelissa HOK-Elanto sai kymmeniä uusia kokkeja Filippiineiltä: minimipalkka 1300 euroa kuussa  viitataan filippiiniläisten kokkien laskennalliseen minimiansioon 1334€/kk (30h/vko).

Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen kommentoi uutista:

”Filippiineillä on hyvin tarkkaan säädelty rekrytointia koskeva viranomaisprosessi ulkomaalaisille työnantajille, mikä edellyttää, että Filippiineillä ilmoitetaan ulkomaille rekrytoitavan henkilön minimi ansiotaso. Tämä viranomaisprosessin edellyttämä minimitaso ei kuitenkaan vastaa kokkien todellista ansiotasoa Suomessa. Kokin palkka määräytyy vähintään majoitus- ja ravitsemisalalla noudatettavan työehtosopimuksen mukaan, eikä Suomessa työskentelevien filippiiniläisten kokkien ansiot ole poikenneet suomalaisista kokeista. Ravintola-alan työvoimapulan johdosta ammattitaitoisille kokeille on runsaasti työtunteja tarjolla.”

Vanhala-Harmanen toteaa, että Opteam on rekrytoinut työntekijöitä Filippiineiltä jo vuodesta 2007 ja kansainvälinen työjärjestö ILO valitsi vuonna 2013 Opteamin esimerkiksi eettisestä kansainvälisestä rekrytoinnista: http://www.opteam.fi/ilo-valitsi-opteamin-esimerkiksi-eettisesta-kansainvalisesta-rekrytoinnista/

Aiheesta muualla, HOK-Elannon tiedote >>

Lisätietoja:

Minna Vanhala-Harmanen
toimitusjohtaja, Opteam
p. 0400 511 786
minna.vanhala-harmanen@opteam.fi