opteampeople

#OpteamPeople – tarinoita elämästä ja työstä

#OpteamPeople on tarinoita meistä Opteamiin liittyvistä ihmisistä ympäri Suomen ja maailman.

Julkaisemme uusia #OpteamPeople-tarinoita viikoittain.

“Töissä ilmapiiri on tärkeintä – meillä onkin huipputiimi”

Jenni H, Opteamin työntekijä

Jenni H., Opteamin työntekijä

”Olen nyt ollut töissä Finnairin loungeissa Helsinki-Vantaalla vuoden verran. Opteamin kautta olen tehnyt töitä nyt yhteensä kolme vuotta. Aloitin työt ravintola Zetorissa ja siellä tein hommia pari vuotta. Sitten huomasin, että Opteam hakee työntekijöitä lentokentälle loungeihin ja päätin hakea.

Olen valmistunut ravintolakokiksi. Loungessa keittiötyöhön yhdistyy myös asiakaspalvelua, kun kohtaan loungen asiakkaita salin puolella, palvelen heitä tarjoilutiskillä, kerron heille menuista ja ruokavaihtoehdoista. Olen sosiaalinen ja asiakkaat tuovat hyvää vaihtelua työhön. Nyt viihdyn näissä hommissa loistavasti, mutta tulevaisuuden unelmani on opiskella lisää ja perustaa oma yritys, toivottavasti ulkomaille. Kiinnostavaa olisi arkkitehtiopinnot, lentoemännän työt tai oma firma. Kaikki on vielä avoinna ja aika näyttää, mihin suuntaan tästä mennään.

Työnteko on kasvattanut ja antanut itsenäisyyttä. Olen tehnyt töitä 13-vuotiaasta asti.

Tärkeintä töissä on työilmapiiri. Jos se ei ole kunnossa, ei töihin jaksa tulla. Täällä loungeissa meillä on huipputiimi, jolta olen saanut heti alusta asti hyvän perehdytyksen ja tuen.

Meillä on täällä lentokentällä oma työpaikkaslangikin, joka tulee kyllä tutuksi täällä työskennellessä. Puhutaan esimerkiksi ”nosesta” ja ”piikistä”.

Kohta otan pienen loman ja lähden kuukaudeksi Thaimaahan, josta sukuni on kotoisin. Pieni breikki tekee hyvää, mutta sitten on taas aika palata hommiin.”

 

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

Satu vaihtoi rohkeasti ammattia kuusikymppisenä

SatuRinneOpteamPeople1

Satu R., Opteamin työntekijä

“Olen koulutukseltani rakennusinsinööri. En halunnut jäädä vielä kuusikymppisilläkään työelämästä pois. Heittelin hakemuksia ympäriinsä ja Opteamilta soitettiin ja kysyttiin haluanko töihin palvelutorille. Sana palvelutori ei sanonut minulle mitään, mutta kun tehtävänkuva aukaistiin, mietin, että mikä ettei!

Edellisen laman aikaan olin lomautettuna, oli asuntovelka ja kolme poikaa. Ajattelin, että jos vielä joskus pääsen töihin, en valita enää kenellekään. Mummoakaan ei enää tarvita niin paljoa, kun lapsenlapset ovat jo vähän vanhempia. Ja vielä jaksaa!

Parasta työssäni ovat työkaverit ja asiakkaat. Nuoret ovat huippumukavia. Joskus tutut asiakkaat tulevat kurkkaamaan, miten minulla menee. Tärkeintä työssäni on positiivinen ja asiakaspalveluhenkinen ote. Opteamilla omat työvuorot on helppo päättää omien aikataulujen ja menojen mukaan. Olen tuntenut kuuluvani joukkoon, vaikka työpaikka vaihteleekin välillä. Tämä on tosi hyvä homma.”

Lue Satun koko haastattelu täältä >>

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

Vikkelä moniosaaja

Opteam People moniosaaja

Pekka L., Opteamin työntekijä

”Päädyin aikanaan Opteamille isäni suosituksesta, hän oli siihen aikaan Opteamin asiakas. Tämä oli vuonna 2011, joten kaikenlaista olen tätä kautta ehtinyt tehdä. Olen tehnyt paljon eri alojen töitä vuosien varrella mm. varastoissa ja tehtailla. Voisi sanoa, että olen monen paikan moniosaaja. Loppuvuodesta en ollut töissä, mutta tammikuussa minulla pitäisi alkaa taas pidempiaikainen työrupeama.

Kaikissa työpaikoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joten en ainakaan pääse tylsistymään. Itse koen, että vuokratyö sopii minulle juuri sen vaihtelevuuden takia.

Jos kuvittelen itseni eläimenä, olen omasta mielestäni koala. Työyhteisöni kuvailisivat minua luultavimmin aropupuksi.”

— — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

Seuraa #OpteamPeople somessa

ja jaa oma #OpteamPeople-tarinasi Instagramissa hashtagillä #OpteamPeople

opteampeople

Taksinkuljettajan työn äkkipysäys muutti työuran suunnan

työuran

Outi M., Opteamin ammatillisen kuntoutuksen asiakas

”Voisi sanoa, että olin kutsumusammatissani taksinkuljettajana, kun työura sai yllättäen äkkipysäyksen. Olin tehnyt taksinkuljettajan työtä vuodesta 2009 ja asiakaskunta oli vakiintunut. Olin käynyt yrittäjyyskurssin ja suunnitelmissa oli hankkia oma taksiauto ja perustaa yritys. Omalta tuntuva työ oli löytynyt monen erilaisen työn ja työpaikan jälkeen. Selkärankareuma ja välilevyn pullistuma vuonna 2014 pakottivat kuitenkin ottamaan uuden suunnan työelämässä.

Olihan se vaikea luopua omasta työstä ja yrittäjyyssuunnitelmista. Välillä kävin istumassa autossa ja kokeilemassa tuntuuko tärinä ja voisiko taksinkuljettajan työ vielä onnistua. Omaa terveyttä on kuitenkin ajateltava ennen kaikkea muuta. Asiakkaat kyselevät vieläkin, että enkö tulee enää takaisin. Mutta pitää vain jatkaa eteenpäin.

Olen tottunut tekemään paljon töitä. Aluksi en sairaslomalla toki pystynyt mitään tekemään, en edes kunnolla liikkumaan, mutta kun toipuminen välilevyn pullistumasta lähti käyntiin ja kun puolen vuoden jälkeen kaikki kaapit kotona oli siivottu, aloin todella kaivata tekemistä. Sanoinkin, että sairasloman loputtua haluan palata nopeasti työelämään.

Työeläkevakuutusyhtiö ohjasi minut Opteamille ammatilliseen kuntoutukseen. Siitä alkoi uusien mahdollisuuksien kartoittaminen yhdessä kuntoutussuunnittelijan kanssa. Ammatillinen kuntoutus eteni sujuvasti ja konkreettinen suunnitelma saatiin parissa kuukaudessa valmiiksi. Olimme kuntoutussuunnittelijan kanssa alusta asti samalla aaltopituudella, eikä hänelle tarvinnut selittää mitä tarkoitan.

Erilaisista työhön paluun vaihtoehdoista ja useista ammateista mielekkäimmäksi terveydentilani huomioiden osoittautui välinehuoltajan tehtävät ja päädyin hakemaan Amieduun opiskelemaan alaan. Minulla oli myös aiemmalta työuraltani kokomusta alaan liittyen. Opinnot alkoivat nyt marraskuussa ja olen viihtynyt hyvin käytännönläheisten opintojen ja uuden oppimisen parissa. Osa asioista on tuttuja, mutta paljon on myös uusien asioiden opettelemista – välinehuoltajan täytyy tuntea suuri määrä erilaisia instrumentteja ja välineistä. Tärkeää on myös välinehuoltajan työn vastuullisuus – leikkaussalissa steriilit ja toimivat instrumentit ovat kriittisiä toiminnan ja ihmishenkien kannalta.”

Lue Annen koko haastattelu: Ammatillinen kuntoutus mahdollisti uuden urapolun >>

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

 

 

Maistuvaa ruokaa ja tyytyväisiä asiakkaita

OpteamPeople tyytyväisiä asiakkaita

Sari J., keittiöpäällikkö

”Aloitin reilu kolme kuukautta sitten työt Opteamin kautta HK-Areenan keittiöpäällikkönä. Hyppäsin edellisestä työstäni täysin tuntemattomaan aloittaessani täällä ja se kyllä kannatti.

Pelaajien ruokavaliot on huomioitava työssäni, mutta se ei luo esteitä sille etten saisi toteuttaa itseäni joka päivä. Nautin siitä, että saan tehdä päätöksiä ja vaikuttaa asioihin. Koska uutta opittavaa on lyhyen ajan sisällä ollut paljon, satunnaisesti ylikeskityn työhöni ja otan etäisyyttä, jotta saan mietittyä asioita kunnolla halki. Työn luonne kuitenkin edellyttää sitä, että teen montaa asiaa samaan aikaan, joten olen kuitenkin aina läsnä kun minua tarvitaan.

Aloitettuani täällä HK-Areenalla totesin kuinka raskasta uuden oppiminen on, mutta samalla niin mahtavaa! Olen tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseeni. Minulle on tärkeää, että saan tehdä hyvää ja maistuvaa ruokaa ja nähdä tyytyväisiä asiakkaita. Täällä ollessani olen huomannut, että olen oikeilla jäljillä.”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

 

 

Työ ja lyhytkoulutus avasivat urapolun ravintoloiden shakeriksi

OpteampeopleReigo H., Opteamin työntekijä

“Olen ollut Opteamilla yli kaksi vuotta töissä erilaisissa ravintola- ja hotellialan tehtävissä. Olen ollut niin monessa hotellissa ja ravintolassa, että helpompaa olisi pohtia, missä paikoissa en ole ollut töissä! Olen työskennellyt aina tarjoilijana ja baarimikkona.

Tykkään todella paljon tarjoilijan työstä. Espoossa merenrannalla hotellissa oli mahtavaa olla töissä. Näköala merelle on ihana.

Mulla ei ole ravintola-alan koulutusta, olen itseoppinut kaiken. Olen työn ohessa käynyt paljon kurssimuotoisia lyhytkoulutuksia, esimerkiksi baristatyön koulutus ja myyntikoulutus.

Viisi vuotta sitten lähdin pois Virosta ja USA:ssa asuessani myin kirjoja ovelta ovelle. Tulin lopulta työn perässä Suomeen ja koko perheeni on nyt muuttanut tänne. Viihdyn täällä, käyn Virossa vain lomamatkoilla.

Jos olisin työkalu, olisin shaker! Sillä tehdään niin monenlaisia juttuja. Olen tehnyt baareissa ja ravintoloissa niin monenlaisia juttuja. Olen hyvän tunnelman luoja.

Näissä töissä on tosi kivaa. Olen kahdessa vuodessa oppinut niin monenlaisia juttuja ja tavannut niin monenlaisia ihmisiä. Asiakkaat ja työkaverit ovat todella hyvät – melkein täydelliset!”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

 

Veitsi on kokille työelämän tyttöystävä

#OpteamPeople

Dominic V., kokki

“Olen asunut Suomessa kaksi vuotta. Olen valmistunut Filippiineillä kolmevuotisesta koulusta kokiksi. Olin ensin risteilyaluksella, mutta halusin välillä työskennellä maissa, jotta voin elää myös muuta elämää.

Työskentelin Opteamilla ensin vuoden, ja sitten sain Opteamin kautta suoraan kokin paikan HOK-Elannolta. Mieluiten kokkaan japanilaista ruokaa. Olen kyllä hyvä myös italialaisen ruoan kanssa.

Toisinaan ravintolassa on niin kiire, että myös me kokit joudumme ulos “laatikostamme” auttamaan tarjoilijoita. Koska en osaa vielä kunnolla suomea, puhun finglishiä, suomen ja englannin sekoitusta. Se on kaikkien mielestä hauskaa. Asiakkaat ottavat minut vastaan hyvin, suomalaiset ymmärtävät että suomen kieli on todella vaikeaa. Ravintolamaailman sanaston osaan jo aika hyvin.

Työpaikalla olen kuin muurahainen. Muurahaiset työskentelevät selkeässä järjestelmässä, jossa kaikki toimii eikä missään ole kaaosta. Jokaisella on selkeästi oma paikka. Sellainen työelämä on mielestäni parasta, stressitöntä ja helppoa. Työnteko on silloin mukavaa, kun tietää mitä pitää tehdä.

Kokille terävä veitsi on tärkein työkalu. Meille kokeille veitsi on työelämän tyttöystävä. Ilman sitä emme ole mitään.

Vuoromestarina olisi hieno työskennellä, ja jos opin suomen kieltä tarpeeksi, voisin työskennellä tulevaisuudessa keittiömestarina joku päivä!

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

 

#OpteamPeople

 

 

” Palkitsevaa nähdä oman työnsä jäljet”

OpteamPeople

Nico A., Opteamin työntekijä

”Olen ollut Opteamilla nyt noin kolme kuukautta. Huomasin netistä kuinka kattava tarjonta eri alojen töitä Opteamilla oli ja se herätti kiinnostukseni.

Tällä hetkellä työskentelen siivoojana koulussa maanantaista perjantaihin. Nautin siivouksesta. Minulle on tärkeää, että paikat ovat ja pysyvät puhtaina myös työni ulkopuolella, joten siivoojan työ sopii minulle. Haluan myös nähdä tekemäni työn jäljen, se on palkitsevaa.

Itsessäni olen huomannut kehitystä työnteon myötä. Tunnen eri pesuaineita nyt paremmin ja pystyn kokeneempana nyt myös helpommin hahmottamaan miten työtehtäviä kannattaa tehdä missäkin järjestyksessä. Suoritin jokin aika sitten Opteamin järjestämän tiskarikoulutuksen, joten odotan innolla, että pääsisin kokeilemaan käytännössä myös tiskarin töitä.

Tarkoituksenani on aloittaa opinnot iltalukiolla ensi keväänä, Opteamilla on helppo jatkaa töitä opintojenkin ohella. Tulevaisuuden haaveenani olisi opiskella psykologiaa yliopistolla.”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

 

 

Monipuolisia tarjoilijan töitä

OpteamPeople

Cecilia K., Opteamin työntekijä

“Aloitin Opteamilla helmikuussa, eli olen ollut nyt reilu puoli vuotta opteamilainen.

Olen tarjoilija, ja olen tehnyt monenlaisissa paikoissa tarjoilijan töitä. Olen ollut ruokaravintoloissa, hotellien aamiaisvuoroja ja todella paljon hampurilaisravintolassa.

Tykkään eniten tehdä aamiaistarjoilijan vuoroja, sillä olen aamuihminen. Olen saanut itse vaikuttaa työvuoroihini, ja se on hyvä, että aikaisin heräävänä pääsen helposti aamuvuoroihin. Monissa työpaikoissa on todella hyvä ilmapiiri meidän työntekijöiden kesken.

Opiskelen osa-aikaisesti matkailualaa, joten opintojen ohessa ravintolassa työskentely on erittäin hyvä yhdistelmä. Hotellien työvuoroissa pääsen puhumaan vieraita kieliä, pääsen tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja monenlaisiin ihmisiin. Työni tukee hyvin opintojani.

Muille nuorille opiskelijoille suosittelen monipuolisuuden vuoksi vuokratyöntekijänä työskentelyä. Näissä hommissa ei pääse tylsistymään, koska on mahdollisuus tehdä hommia monenlaisissa paikoissa. Se on kivaa ja opettavaista.”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

Välivuosi lentokentällä

OpteamPeople

Pihla-Sofia R., Opteamin työntekijä

“Olen ollut Opteamilla reilun vuoden. Olen työskennellyt koko tämän ajan lentokentällä samassa yrityksessä. Aloitin ensin varastossa ja sitten siirryin myymälän puolelle. Työpaikasta on tullut vähän kuin toinen koti, teen paljon työvuoroja sinne ja siellä on todella mukava ilmapiiri. Työ on vaihtelevaa ja tukee opiskeluhaaveitani. Haluaisin opiskella markkinointia. Nyt on menossa välivuosi ja haluan tehdä paljon töitä.

Lentokenttä on työpaikkana hyvin asiallinen, mutta onneksi rento. Työssäni mukavinta on jatkuva vaihtuvuus. Tilanteet elää, työntekijöitä on yli sata, joten työkaverit vaihtuvat päivittäin.

Kielitaidosta on hyötyä. Töissä puhutaan toki englantia ja ruotsia. Kiina, japani, korea ja venäjä kaikuvat kaupassa joka päivä. En kyllä osaa näitä kieliä kunnolla, mutta olen opetellut perusjutut näillä kielillä, jotta asiakas tuntisi olonsa hyväksi ja tervetulleeksi.

Jos meidän työyhteisöä kuvailisi eläimillä, se olisi kuin Nooan arkki. Siellä on ihan jokaista eläinlajia: on eri kulttuureita, kieliä ja eri ikäisiä ihmisiä.”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

Iloinen nestori kassalla

opteampeoplePaula E., Opteam-nestori

“Marraskuussa tulee neljä vuotta täyteen Opteamin nestorilaisena. Olen tehnyt kaupan kassavuoroja, hyllyttänyt ja inventoinut. Keskimäärin teen kolme vuoroa viikossa, nyt kesällä vähemmän.

Minulla on auto, joten pääsen kauaskin vuoroihin. Ehdin hyvin yllättäviin aamuvuoroihin pitkänkin matkan päähän, sillä herään aikaisin. Kun Opteamilta soitetaan, olen jo toinen jalka ovesta ulkona!

Kerran olin Opteamin kautta kassavuorossa illalla. Kello oli jo melkein yhdeksän ja sulkemisaika oli lähellä, kun yhtäkkiä eräs miesasiakas kysyi minulta, kauanko oikein aion jaksaa vielä töissä? Vastasin, että vartin yli yhdeksään!”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople

“On makeeta löytää uusi ura”

opteampeople

Juha S., Opteamin ammatillisen kuntoutuksen asiakas

”Olin vuosikausia ajanut vastapainotrukkia varastolla ja pari vuotta sitten jatkuva tärinä ja huono työasento lopulta aiheuttivat sellaisia kipuja, että en enää pystynyt olemaan töissä.

Työeläkelaitos ohjasi minut Opteamin ammatillisen kuntoutuksen palveluiden piiriin. En ollut ikinä kuullutkaan Opteamista ja olin kyllä hiukan epäilevällä kannalla: pystyisikö tämä yritys oikeasti auttamaan minua?

Koska olen harrastanut musiikkia yli 20 vuotta ja muun muassa soittanut rumpuja erilaisissa bändikokoonpanoissa, tulin ajatelleeksi että musiikkialalta voisi löytyä työkokeilumahdollisuuksia, joissa voisin harjoitella erilaisia työtehtäviä. Eräänä päivänä kävelin sisään muutamaan musiikkiliikkeeseen Helsingin keskustassa ja päivän päätteeksi olin saanut järjestettyä työkokeilujakson eräässä liikkeessä.

Hain ja pääsin opiskelemaan kone- ja metallialaa eli koneistajaksi Amieduun, jossa on todella mukava meininki. On makeeta löytää uusi ura. Se antaa potkua elämään aivan uudella tavalla.”

Lue Juhan koko haastattelu: Ammatillisen kuntoutuksen avulla pääministerin kaimalle uusi ura ja elämä >>

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

#OpteamPeople

#OpteamPeople